Predavanja

Rudolfa Steinera

Uspomene na Rudolfa Steinera i Marie Steiner - von Sivers
19. Meditacija za bolesne i umiruće


Zajedno s bolnicom Heinrich-Lanz u Mannheimu, dana je i utemeljena vojna bolnica Lanz preko inicijative Helene Röchling tijekom ratnih godina 1914-18. Tražila je od mnogih starijih i mlađih žena članica Društva da u njoj rade s njom. Održavanje kuće, pranje, kuhinja, itd. stavljeno je pod njihovo upravljanje i oni su se s posvećenošću latili onoga što je često bilo veoma težak zadatak. Helene Röchling je bila voljena od svih njih usprkos njenoj strogosti, i ne samo od njih već posebno od vojnika koje je učestalo posjećivala i za koje je često pisala pisma, ohrabrivala ih i nježno sudjelovala u njihovim brigama i potrebama. Teško da je bio netko od njih tko joj se uzalud obratio. Pričinjavalo joj je bol promisliti da je mogla toliko malo napraviti za teško bolesne i umiruće. Tako se za savjet okrenula dr. Steineru. Preporučio je posebne meditacije za nju za noćnu smjenu kada joj je bilo dopušteno da preuzme dužnost sestara. Tako je došlo do toga da je zapisan sljedeći stih:

(Usmjereno prema drugoj osobi)
Izviri krvi,
Djeluj svojim tijekom,
Pokreni mišić,
Potakni životnu klicu.
Nježna brigo
Srdaca koja griju
Budi dah iscjeljenja.

(Za sebe, kao da se govori sebi)
Sve dok osjećaš bol,
Koje sam ja pošteđen,
Krist neprepoznat
Djeluje u svijetu.
Jer duh je još slab,
Dok je svatko sposoban patiti
Samo kroz svoje vlastito tijelo.

*** Ove dvije meditacije mogu se naći u SD 157, predavanje od 1 rujna 1914 dano u Berlinu. Instrukcije u zagradama iznad, zabilježene su od gđe Röchling.

Koliko je mnogo patnje gđa Röchling pomogla da se ublaži — ponekad ublažavajući prelazak praga za umiruće!

Da bi izrazila priznanje za vjernu službu njenih kolega naručila je da se napravi privjesak i pitala dr. Steinera da ga dizajnira. On je napravio crtež i napisao riječi: Heil den Helfern der Heilung [Pozdrav pomagačima iscjeljenja]. Ovdje reproducirana ilustracija pokazuje medaljon koji je još u mojem posjedu.
Medaljon Pozdrav pomagačima iscjeljenja


20. Napomene dr. Steinera u vezi trudnoće i skrbi za mlađu djecu


Dok sam bila trudna morala sam odustati od euritmije jer dijete treba eterske snage majke. Dopušteno mi je da dajem poduku pod pretpostavkom da ja sama ne radim pokrete. Nakon što se dijete rodi majka se treba suzdržati od euritmije jednu godinu — ne, kako se često drži, tri godine. Dr. Steiner je temeljio ovu činjenicu na tome da kada je dijete navršilo jednu godinu ono je još uvijek veoma mnogo povezao s eterskim tijelom majke i treba te snage. Ali meni je bilo dopušteno gledati mnogo euritmijskih izvedbi i slušati dobru glazbu kada god je bilo moguće i gledati dobre slike. Marljivo sam prisustvovala predavanjima i pročitala ih dobar broj. Meditacija je bila dopuštena unutar izvjesnih granica. Na primjer, bila sam prisutna na božićnom okupljanju 1923 i nikada nisam propustila ni jedan poseban događaj. To posebno naglašavam jer sam kasnije čula da je jednom dr. Steiner drugoj ženi zabranio da čita teška predavanja ili da meditira, u svakom slučaju savjetovao joj je da to ne čini.

Izvjesne scene iz Fausta također bi trebalo izbjegavati tijekom trudnoće, kao što je na primjer, 'Prolog na nebu' zbog razgovora između Gospoda i Mefista. Također, scena s Lamijama i one s Forkijadama imaju veoma štetan učinak. I scene iz božićnih drama treba izbjegavati gdje se pojavljuje vrag i gdje je prikazan Herod. U vezi s time je direktiva da treba izbjegavati pogrebe i kremiranja i da nije dobro ići u šetnje s malom djecom kroz groblja. Naravno da je sasvim očigledno da netko ne ide u kino tijekom tog vremena, ili čita — ili čak gleda — ilustrirane novine, što bi bilo posebno štetno. Sve ovo bi trebalo biti savršeno razumljivo. Zdrav i blagotvoran učinak dobije se gledanjem slike Madone i prije odlaska na spavanje, najpogodnija je Sikstinska Madona, i kod prve šetnje dobro je pustiti da se oko odmori na ovoj slici.

Ako se veoma pažljivo sluša pri buđenju ime djeteta se može razabrati od petog mjeseca nadalje. Pitala sam dr. Steinera da mi da ime za moje dijete. Kada je moj mali dječak rođen morala sam čekati još tri dana dok mi dr. Steiner nije poslao bilješku u kliniku s imenom na njemu. Vlasti su se već žalile da ime treba biti dano i ako nikakvog imena ne bude uskoro tada se moram pomiriti s Hans, Fritz ili Otto, što su sve bila sasvim lijepa imena. Kada je dr. Steiner izvješten o tome rekao je: 'Da, ime ću ti dati čim mi ga njegov anđeo kaže, u ovakvom slučaju treba biti strpljiv'. Ali trećeg dana poslao mi je dva imena i vlasti su bile zadovoljne.

Kada sam pitala dr. Steinera što bih trebala jesti tijekom trudnoće, on je rekao: 'Jedi sve čemu si sklona. Dobro je jesti mnogo povrća, posebno cvjetaču, pošto ona stimulira protok mlijeka. Bolje je izbjegavati oštre stvari i ne dirati orahe ili lješnjake.' Naravno pušenje je veoma štetno.

Naginjanje dolje i previše rastezanja gore, kao i vješanje odjeće, treba izbjeći. Žene koje su naviknute na težak fizički rad moraju obratiti posebnu pažnju. Kada se namotaje vuna ili miješa tijesto ne bi se trebalo previše koncentrirati na ono što se radi već misliti o nečem ugodnijem. 'To je našim bakama bilo poznato i one su instinktivno osjećale i stvari radile na mnogo zdraviji način'. Ići u šetnju na svježem zraku je veoma dobro ali ne bi trebalo dugo trajati, posebno tijekom zadnjih stupnjeva (četvrt sata u to vrijeme odgovara otprilike satu u normalnim uvjetima). Dobro je izbjeći sjedenje s prekriženim nogama ili preklopljenih ruku. Isto vrijedi kada se meditira ili slušaju mantre kao što je već spomenuto.

Nemojte putovati više nego je to doista potrebno. Ograničite i količinu putovanja automobilom također.

I ovdje bih trebala dodati da je dobra stvar svaki dan trljati bradavice s alkoholom, na primjer, ili limunovim sokom ili kolonjskom vodom. To će ih ojačati.

Kada je dijete rođeno trebalo bi ležati u istoj sobi kao i majka, ako je moguće. Majka i dijete su u bolnicama obično stavljene u odvojene sobe, što nije dobro. Upravo dok je dijete toliko mlado, ono i majka trebali bi biti zajedno što je moguće više. Bebu također treba držati na mnogo toplijem nego to ljudi obično zamišljaju. Kada me je dr. Steiner jednom posjetio nakon što sam se vratila iz bolnice rekao mi je pri ulasku u sobu: 'Ali bebi je previše hladno'. Bila sam veoma iznenađena jer sam upravo tražila da prozor bude otvoren kako sam se osjećala prevruće, ali zbog posjete ostavljen je onako kako je bio. Dr. Steiner mi je rekao: 'Daj mu dvostruku količinu odjeće koju sada ima na sebi'. Zatim je skinuo sve njegove ovoje i opet ih povezao u dvostrukoj količini. Mogu međutim dodati da se ne bi trebalo pretjerati kao što sam vidjela da se jednom dogodilo! Djeca ne bi trebala ležati okupana znojem. I sada, nakon što je dr. Steiner opet omotao dijete, uzeo ga je u naručje, šetao gore dolje s njim i rekao, 'Vidi kako se sada dobro osjeća'. Kada sam sljedećeg tjedna morala posjetiti kliniku radi operacije dijete je moralo ići sa mnom. Pošto ga nisam mogla sama hraniti ono je imalo bocu koju sam mu dala sama tako da bih mogla biti s njim što je više moguće.

Kada sam opet bila kući dr. Steiner me savjetovao da dijete smjestim u kolica u vrtu ili na terasi gdje je bilo dovoljno toplo, ali mi je rekao da ga ne guram okolo u kolicima već da ga nosim u 'jastuk-vreći' kao što se to radilo u stara vremena, tada će doživjeti isti ritam kao i kada je bilo u utrobi. Kada je dijete na otvorenom zraku trebalo bi uvijek nositi malu kapicu; to bi mogla biti mala čipkasta kapica. Dobro je ako se fontanele zatvaraju polako; mogućnosti za duhovni razvoj će tada biti sve veće. Iz istog razloga nužno je objesiti tanki veo od gaze iznad dječjeg krevetića ili kolica. Dr. Steiner je obično prepisivao boju tog vela. Ako sama majka ne zna koju boju izabrati, svijetloplava je uvijek pogodna.

Djeca bi trebala spavati u redovno vrijeme. Ne podižite ih previše često tijekom noći, ali s druge strane nemojte pustiti da predugo leže u mokrim pelenama. Ne bi trebalo pustiti da dijete bude samo previše dugo niti tijekom dana. Kada je dijete budno može mu se malo pjevati, primiti u ruke i malo nositi okolo.

Nikada se ne treba svađati u prisustvu djeteta ili voditi žive razgovore, kao što je također slučaj i sa starijom djecom. Sunčanje i dječju gimnastiku treba potpuno izbjegavati baš kao što bi trebalo izbjegavati 'kaljenje' djece, pošto to vodi do rane skleroze i materijalizma. U redu je pustiti da dijete plače tu i tamo pošto to razvija moralne snage. Naravno da se ne može uvijek dopustiti da se to dogodi i sama majka bi trebala znati kada je dopustivo i pod kojim okolnostima.

Većina ovih instrukcija vrijedi za prvo dijete. Čim su tu braća ili sestre mnogo od ovoga se ispravlja.

Cuclanje lutke je veoma loše za djecu pošto ih to čini senzualnima u kasnijem životu. Ako dijete želi nešto cuclati trebalo bi cuclati vlastiti palac, ali što se ranije oduči od te navike to bolje. Dijete ne bi trebalo imati više od dva ili tri kupanja tjedno. Drugim danima samo dobro pranje. Ako je voda veoma teška trebalo bi staviti malu vrećicu mekinja u kupku. Previše kupki čini dijete nervoznim, a pustiti dijete da se previše rita proizvodi sličan učinak.

Dr. Steiner je savjetovao da svi ljudi, i mladi i stari, trebaju izbjegavati sunčanje pošto to uništava eterske snage. Nošenje čarapa isto tako nije dobro i dijete bi bilo bolje ako trči okolo golih stopala. Naravno često se treba nositi s prigovorima djeteta, ali ako bi se uspjelo u postizanju ovoga to bi zasigurno bila prednost.

Ako se djeca boje ostati sama noću najbolje je staviti noćno svijetlo u sobu i trebalo bi reći molitvu čak i s najmlađom djecom u vrijeme spavanja, jer čak i ako ne razumiju riječi ona će biti apsorbirana u duši. Slično tome molitvu treba reći prije obroka. U kasnijim godinama djeca trebaju naučiti sami kazati molitvu, ali ne treba ih siliti na to, radije bi je trebali naučiti sasvim prirodno čuvši je izgovorenu svaki dan. 'Tko god ne nauči moliti kao dijete neće moći blagosloviti u staroj dobi', dodao je dr. Steiner.

Ono što slijedi vezano je uz ishranu djeteta. Kada je moje dijete bilo malo nije bilo toliko mnogo gotove hrane za bebe koliko ima danas. Tako smo morali razviti vlastite ideje i biti u stanju osjetiti što je to dobro za dijete i u čemu uživa. Mojem sam davala zalogaje napravljene s dvopekom ili Paidol-om (ime branda?) i kasnije griz ili puding od krupice (ne uvijek zaslađen) a kada je bio zaslađen dr. Steiner mi je savjetovao da koristim Nutromalt. Od pola godine nadalje davala sam mu mrkvu, špinat ili mnogo izgnječenog povrća i mnogo voćnog soka. Uopće mu nisu davana jaja prije njegove treće godine i to samo malo dok nije navršio sedam godina. Poželjno je da dijete pojede sve što mu je na tanjuru ali ne smije biti prisiljeno na to, inače će izgubiti prirodni instinkt.

Kolerična djeca postaju mirnija ako im se daje mnogo crvene da nose ili su smještena u crveno okruženje. S druge strane za flegmatičnu djecu plavo je najbolji lijek. Unutarnje snage rasta stimulirane su vanjskim utiscima ili mogu biti inhibirane ako je takav slučaj. Što se više dobrih primjera može dati djetetu za kopiranje ono će biti bolje. 'Navike majke kod djeteta postaju sposobnosti'. Djeca ne bi trebala gledati izvedbe euritmije prerano u životu a iznad svega program ne bi trebao biti predug.

Sve ove sugestije ne bi trebalo prihvaćati suviše rigidno, samo onoliko koliko to vanjske okolnosti dopuštaju! Najvažnija stvar je cijelo vrijeme dijete okruživati s ljubavlju.

*  *  *

Sljedeće bih željela prenijeti što se dogodilo kod krštenja mog sina Christward Johannes-a jer i to također toliko mnogo pokazuje karakter dr. Steinera. Ceremonija se odigrala u našoj sobi u kući gđe Wirz koja je sadašnji pansion 'Schiefer'. Sobu smo uredili divno s cvijećem i oltarom koji je stajao ispod 'Milanske' Krist slike. Moj sin je nosio tradicionalnu svijetloplavu odoru za krštenje i bio je u jastuku za nošenje u istoj boji. Nosio se u našoj obitelji generacijama i izgledao je veoma svečano i sjajno. Na moje zaprepaštenje dijete je mnogo plakalo tijekom obreda i poslije mi je dr. Steiner rekao: 'Da, gladan je'. Rekla sam mu da je dobio svoju bocu baš prije krštenja ali dr. Steiner je rekao, 'Ipak je bio gladan. Daj mu odmah još jednu bocu'. Malo sam se bojala da to ne bi bilo dobro za njega jer mi je sestra u odjelu kazala da mu ne dajem previše da pije. Ali kada je bočica bila spremna dr. Steiner je dijete uzeo u krilo, udobno se smjestio u fotelju i sam ga nahranio, i boca je čas posla bila prazna. 'Vidiš, sada je sretan i smije se. Daj mu dodatnu bocu od mene svaki dan'. To je djetetu donijelo mnogo dobra i divno je napredovao.

Par dana kasnije došla je od dr. Steinera telefonska poruka da me upita da dođem k njemu s djetetom. Jedva da sam stigla tamo kada ga je uzeo u ruke i otišao u svoju sobu. Dosta je prošlo prije nego su se njih dvojica pojavila, dr. Steiner s Chistward Johannes-om, i stalno je iznova tražio da mu se dijete dovede.

Koliko je dr. Steiner volio djecu. Kako se lijepo šalio s njima ili bi im govorio sasvim ozbiljno. Često im je postavljao zagonetke i bilo mu je veoma drago kada bi mu mogli odgovoriti. Često je i odraslima također postavljao zagonetke, neke koje je sam smislio i druge koje je uzeo iz čuvene 'Brentano' zbirke. Dok smo putovali na naše beskrajne euritmijske turneje to nam je pomoglo da nam prođe vrijeme. Jedna od zagonetki koju je dr. Steiner postavio za gđicu Scholl bilo je sljedeće:

U prvoj tragaš za univerzalnom osnovom i ciljem egzistencije.
Težiš prema drugoj da bi shvatila sebe kao čovjeka.
Misli o cjelini i shvatiti ćeš kako se čovjek uzdiže do prve.