Predavanja
Rudolfa Steinera
Osnove za proširenje umijeća liječenja - SD27
  • X. Uloga masti u ljudskom organizmu i kompleks varljivih lokalnih simptoma

Masti su tvar u organizmu za koju je najmanje vjerojatno da će biti strana tvar kada se apsorbira izvana. Masti najlakše prelaze iz one vrste koja dolazi hranom, u vrstu ljudskog organizma. Osamdeset posto masti, koje naprimjer sadrži maslac, prolazi kroz područje ptijalina i pepsina nepromijenjeno i mijenjaju se tek pomoću soka gušterače, naime pretvaraju se u glicerol i masne kiseline.

Ovakvo ponašanje masti moguće je samo zato što one najmanje moguće prenose prirodu starog organizma (njegove eterske sile itd.) u ljudski organizam. Tako ih lako može ugraditi u vlastitu aktivnost.

To je zato što mast igra posebnu ulogu u stvaranju unutarnje topline. Ali ova toplina je ono u čemu, kao fizički organizam, 'Ja' organizacija živi izvrsno. Od svake tvari u ljudskom tijelu, samo je onoliko relevantno za 'Ja' organizaciju, koliko njena aktivnost rezultira razvojem topline. Cijelim svojim ponašanjem masti se pokazuju kao tvar koja samo puni tijelo, ono se samo njome podupire, i relevantna je za aktivnu organizaciju samo kroz one procese u kojima se razvija toplina. Kod masti, naprimjer, kada se hrana uzima iz životinjskog organizma, iz njega u ljudski organizam ne prelazi ništa osim njene sposobnosti razvijanja topline.

Međutim, ovaj razvoj topline događa se kao jedan od najkasnijih metaboličkih procesa. Mast unesena kao hrana stoga se održava, tijekom početnih i srednjih procesa metabolizma, i apsorbira se samo u području unutarnje tjelesne aktivnosti, najranije u gušterači.

Kada se mast pojavi u ljudskom mlijeku, to ukazuje na vrlo značajnu aktivnost organizma. Tijelo ne troši tu mast; ono joj omogućuje da prijeđe u produkt izlučivanja. Ali 'Ja' organizacija također prelazi u tu mast. To je osnova formativne moći majčinog mlijeka. Majka time prenosi vlastite kreativne moći 'Ja' organizacije na dijete, i time nešto dodaje kreativnim moćima koje su već prenesene nasljeđem.

Zdrav put je kada čovjekove formativne snage troše zalihe masti u tijelu proizvodnjom topline. Nezdrav put je kada se mast ne troši 'Ja' organizacijom u toplinskim procesima, već se u organizam unosi neiskorištena. Takva mast tu i tamo, stvara višak sposobnosti stvaranja topline u organizmu. Ta toplina tu i tamo ometa druge životne procese u organizmu i nije obuhvaćena 'Ja' organizacijom. U određenoj mjeri stvaraju se parazitski izvori topline. Oni imaju tendenciju razvoja upalnih stanja. Pojava takvih žarišta mora se tražiti u činjenici da tijelo razvija tendenciju proizvodnje više masti, nego što 'Ja' organizacija treba za svoj život u unutarnjoj toplini.

U zdravom organizmu, životinjske (astralne) sile će proizvesti ili apsorbirati onoliko masnoće koliko se može pretvoriti u toplinske procese od 'Ja' organizacije, plus količinu koja je potrebna za održavanje mehanike mišića i kostiju u redu. U tom slučaju će se generirati toplina potrebna za tijelo. Ako životinjske snage opskrbe 'Ja' organizaciju s premalo masti, 'Ja' organizacija će gladovati za toplinom. A to mora oduzeti toplinu koja je potrebna za rad organa. Oni su zbog toga, da tako kažem, lomljivi, ukočeni. Njima potrebni procesi odvijaju se usporeno. Tada ćete tu i tamo vidjeti bolesne procese kako se pojavljuju, a bit će važno utvrditi jesu li uzrokovani općim nedostatkom masti.

Ako se dogodi drugi već spomenuti slučaj, da ima previše masti, pa se stvaraju parazitski izvori topline, tada to zahvaća organe na način da rade preko svojih granica. To stvara sklonost prevelikom unosu hrane, što opterećuje organizam. Nije nužno da se to razvije na način da dotična osoba postane prekomjerni jedač. Može biti da se, naprimjer, tijekom metaboličke aktivnosti u organizmu, previše tvari dovodi u organ glave i stoga se ona povlači iz trbušnih organa i procesa lučenja. Tada dolazi do smanjene aktivnosti u slabo opskrbljenim organima. Izlučevine žlijezda mogu postati nedostatne. Tekuće komponente organizma završavaju u nezdravom omjeru miješanja. Može, naprimjer, izlučivanje žuči postati preveliko u odnosu na izlučivanje gušterače. Opet. bit će važno prepoznati kako se lokalni kompleks simptoma može procijeniti kao rezultat nezdrave aktivnosti konzumiranja masti.


© 2024. Sva prava zadržana.