Predavanja

Rudolfa Steinera

Smrt kao preobrazba

SD 182


Naslov originala: Der Tod als Lebenswandlung. Sedam predavanja održanih u različitim gradovima između 29. studenog 1917. i 16. listopada 1918.

 

 

 

I

Tri oblasti umrlih. Život između smrti i novog rođenja.
Otajstvo Golgote. Važnost prirodne znanosti u našem vremenu. Teologija kao prepreka razumijevanju Krista. Djelovanje umrlih i Krista na ljudsku sudbinu. Ponovno pojavljivanje Krista u eteru.

  Bern, 29 studenog 1917

II

Smrt kao preobrazba života.
Odnos s umrlima. Utjecaj umrlih na krv i živčani sustav. Princip preokreta u odnosu s umrlima. Padanje u san i buđenje. Povezanost emocionalnog života s idejama. Odnos živih prema mlađem i starijem umrlom: bol suosjećanja i bol sebičnosti. Sprovod za mlađe i starije umrle. Život povijesti, društvenog pitanja, i život etike, ovisan o odnosu živih i umrlih.

Nürnberg, 10 veljače 1917

III

Čovjek i svijet.
Učinak znanosti duha na mišljenje, osjećanje i volju. Prirodoznanstvene ideje u društvu su destruktivne. Čovjek kao mikrokozmos u makrokozmosu. Laboratorij treba postati oltar. Nespretnost kroz jednostranost. Intelekt potiče instinkt. Instinkt treba produhoviti. Percepcija duhova kroz 'stvaranje drugačijeg tempa'. Škola bi trebala biti poticaj za cijeli život. Wilson 'svjetski učitelj'.

Heidenheim, 29 travnja 1918

IV

Znaci vremena. Istok, Zapad, Srednja Europa.
Porijeklo riječi 'Bog'. Zemaljsko tijelo, zemaljska duša, fizička kultura, duhovna kultura. Crkve. Što je to što se obično štuje kao 'Boga'? Istok i nova duhovnost. Lenjinizam kao najgorča ironija. Tagore, zadatak Srednje Europe između orijenta i angloamerikanizma.

Ulm, 30 travnja 1918

V

Pobuna ljudi protiv duha.
Odnos između živih i umrlih. Padanje u san i buđenje. Umrli kao savjetnici živih. Lloyd George i Matthias Erzberger. Goetheov razvoj. Faust i Wagner. Mefisto, Lucifer i Ahriman. Psihoanaliza. Otto Weininger. Max Dessoir. Oscar Hertwig. Gibbon. Treitschke. Ispiti za nadarene.

Hamburg, 30 lipnja 1918

VI

Što anđeo radi u našem astralnom tijelu?
Kako hijerarhije rade u ljudima. Ciljevi budućeg čovječanstva: bratstvo, sloboda vjere, uvid u duhovnu prirodu svijeta. Kontraefekti Lucifera i Ahrimana: seksualni instinkti, patogeni učinci lijekova, zlouporaba tehnologije.

Zürich, 9 listopada 1918

VII

Kako mogu pronaći Krista?
Bolest ateizma, poricanje Kristove nesreće, poricanje duhovnog idiotizma. Misterij Golgote i znanost. Harnack. Situacija u čovječanstvu u vrijeme misterija na Golgoti. Godina 333. Pojava evanđelja kroz atavističku vidovitost. Tertulijan. Godina 666. Justinijan. Akademija Gondishapur. Muhamed. Carigradski koncil iz 869. Angelus Silesius. Johannes Müller. Jezik kao gesta. Wilson i Hermann Grimm.

Zürich, 16 listopada 1918